portfolio
terug naar home

Story Design Workshops Ulenhof College

Wie mij kent weet dat ik dol ben op verhalen, en dat ik affiniteit heb met onderwijs. De opdracht waar theatermaker er regisseur Stefan van Wieringen mij voor vroeg, paste precies in mijn straatje. Met veel plezier heb ik workshops gegeven aan 50 docenten van het Ulenhof College in Doetinchem. 

Beste docenten, wie van jullie vertelt weleens een persoonlijk verhaal in de klas? En wie van jullie maakt weleens de koppeling tussen die persoonlijke verhalen en de voorgeschreven lesstof? De workshop One Minute Stories ging over beeldend vertellen, in 1 minuut. Alledrie de workshoprondes zaten propvol. Ik moest extra stoelen regelen en meer hand-outs kopieren. 

Mijn rol was om de details die er toe doen, naar boven te halen. Een van de docenten had een goed verhaal over vroeger, toen hij zelf nog op school zat. Zijn favoriete docent waar hij tegenop keek, betrapte hem bij het spieken. In de workshop zijn we teruggegaan naar dat moment. Het moment dat hij in dat schoolbankje zat met de spiekbrief in zijn schoot. Hij keer ernaar en richtte zijn blik vervolgens op de docent, die op dat moment vermoedde dat er iets niet klopte. De docent stond op, liep naar hem toe en vroeg: 'Wat heb je daar?' Natuurlijk volgden er consequenties. Later in een gesprek met de docent, gebeurde er iets wat hem is bijgebleven. Hij verwachtte een preek, maar in plaats daarvan drukte de docent hem op het hart dat hij alle vertrouwen in hem had. Dat hij dat briefje helemaal niet nodig had.

Een waardevolle middag, vol mooie verhalen die alsmaar sterker werden.